Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Tamme Kastanje (Castanea sativa)  

Tamme Kastanje (Castanea sativa)

De tamme kastanje (Castanea sativa) is een boom die al duizenden jaren wordt verbouwd en gewaardeerd om zijn eetbare noten en zijn duurzame hout. De oorsprong van de tamme kastanje ligt waarschijnlijk in Klein-Azië, maar de boom verspreidde zich al vroeg naar Europa, Noord-Afrika en later ook naar Noord-Amerika. De tamme kastanje speelde een belangrijke rol in de voeding en de cultuur van veel volkeren, vooral in het Middellandse Zeegebied. De noten werden vers, gedroogd, gemalen of verwerkt tot meel, pasta, brood, koekjes, siroop en likeur. Het hout werd gebruikt voor timmerwerk, meubels, vaten, hekken, palen en zelfs voor het bouwen van huizen.

 

De tamme kastanje heeft ook verschillende medische en gezondheidstoepassingen. De noten zijn rijk aan zetmeel, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze hebben een lage glycemische index en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten ook tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van serotonine bevordert, een neurotransmitter die betrokken is bij de stemming, de slaap en de eetlust. De bladeren en de schors van de tamme kastanje hebben ontstekingsremmende, samentrekkende en antiseptische eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt voor het behandelen van wonden, huidinfecties, aambeien, spataderen en diarree.

 

De tamme kastanje wordt tegenwoordig nog steeds veel geteeld en geconsumeerd in de wereld, vooral in landen als Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Turkije en China. In Frankrijk en Italië zijn er zelfs speciale feesten gewijd aan de tamme kastanje, waarbij de noten worden geroosterd boven een vuur of in een oven en worden geserveerd met boter, honing of kaas. Een van de beste manieren om tamme kastanjes te roosteren is om ze eerst te wassen en te drogen, dan met een scherp mes een kruisje te snijden in de bolle kant van elke noot. Dit voorkomt dat ze ontploffen tijdens het roosteren. Vervolgens leg je de noten in een bakplaat of een metalen mandje en rooster je ze ongeveer 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C of boven een open vuur. Je kunt ze af en toe omschudden om ze gelijkmatig te roosteren. Als ze klaar zijn, laat je ze even afkoelen en pel je ze met je vingers of een mesje. Je kunt ze zo eten of met wat zout, boter of honing.

 

In Nederland is de tamme kastanje minder bekend en populair, maar er zijn wel enkele telers die zich bezighouden met deze boom. Een daarvan is de Walnoothoeve(n) in Hoeven, een familiebedrijf dat zich richt op de teelt van walnoten en tamme kastanjes. De Walnoothoeve(n) heeft momenteel 35 tamme kastanjebomen staan, die zijn ontstaan uit eigen zaailingen. Volgend jaar zal een deel van deze bomen worden geënt met geselecteerde rassen en worden uitgeplant op een perceel op de Walnoorhoeve(n). Het doel is om meer tamme kastanjes te produceren van hoge kwaliteit en met een goede smaak. De noten worden vers verkocht of verwerkt tot gedroogde noten of likeur. De Walnoothoeve(n) wil zo bijdragen aan de promotie en waardering van deze bijzondere boom in Nederland.

Meer fruit