Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Dieren

Home   /   Dieren   /   Brabanter 

Brabanter

  • De Brabanter

 

De Brabanter is een oud en zeldzaam kippenras dat zijn oorsprong vindt in de historische regio Brabant, die zich uitstrekt over België en Nederland. Het is een sierlijk en opvallend ras met een smalle kuif, een driedelige baard en een prachtig verenkleed. De kuif staat rechtop en iets naar voren, maar belemmert het zicht van de kip niet. De Brabanter heeft een V-vormige kam en kleine witte oorlellen die verborgen zijn door de baard. Er zijn zeven kleurvariëteiten erkend in Nederland: Geel-wit getoept , goud – zwart getoept, zilver- zwart getoept, koekoek, gezoomd blauw,  zwart en wit. 

 

De Brabanter is een licht ras; hanen wegen 1,9–2,5 kg en hennen 1,6–2,0 kg.  Het is een rustig en intelligent ras dat goed bestand is tegen koude klimaten. Dit ras behoort tot één van de oudste hoenderrassen van Nederlandse oorsprong. Zij kwamen reeds in de 16e en 17e eeuw voor. De krielvorm is omstreeks 1934 ontstaan met behulp van Nederlandse Baardkuifhoenders en grote Brabanters.  De Brabanter legt een redelijk aantal witte eieren, wordt niet vaak broeds en legt ook in de winter vrij goed. Het ras heeft een redelijke bouw en is daardoor ook geschikt als vleeskip.

 

Op de Walnoothoeve(n) is dit ras al weer een aantal jaren aanwezig. Ooit hebben we de stam van de paters van Zundert over mogen nemen. En daar zijn we na al die jaren nog steeds mee bezig.

Aanwezig op ons bedrijf zijn de grote in de kleurslagen:

Geel- wit getoept
Goed- zwart getoept
En de witte

Een aantal keer per jaar worden er eieren uitgebroed. Neem contact op over de mogelijkheid om zelf ook met een stammetje Brabanters te beginnen.

Meer dieren