Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Dieren

Home   /   Dieren   /   Gehoornde metselbij (Cornuta) 

Gehoornde metselbij (Cornuta)

De gehoornde metselbij

 

De gehoornde metselbij (Osmia cornuta) is een solitaire bijensoort die voorkomt in Zuid- en Midden-Europa, waaronder Nederland. Deze bij heeft een zwart behaard kop en borststuk en een rood behaard achterlijf . Het vrouwtje heeft twee hoorntjes op de voorkant van de kop, vandaar de naam  . Het mannetje heeft witte kopharen en lange antennen.

De gehoornde metselbij is een van de vroegste bijen die in het voorjaar verschijnen, soms al in februari. Ze nestelen in holle ruimtes zoals bamboestokken, oude muren of rietstengels . Ze maken broedcellen met stuifmeel en nectar als voedsel voor de larven en sluiten ze af met een wandje van leem of zand . Er is één generatie per jaar en de overwintering vindt plaats in een cocon.

De gehoornde metselbij is niet kieskeurig over haar voedselplanten en bezoekt verschillende soorten die in het vroege voorjaar bloeien . Ze is bloemvast, wat betekent dat ze dezelfde plantensoort blijft bezoeken als die volop bloeit. Dit maakt haar een efficiënte bestuiver, vooral voor fruitbomen. In Duitsland worden deze bijen zelfs gekweekt en ingezet voor de bestuiving in boomgaarden.

Voortplanting

Zes tot acht dagen voordat de vrouwtjes uitkomen, vliegen de mannetjes de hele dag voor de nestcellen in afwachting van de komst van de vrouwtjes. Zodra die uitkomen, worden ze door de mannetjes vastgegrepen en begint de paring. Het vrouwtje moet wel nog eerst haar afvalstoffen lozen die geproduceerd zijn tijdens haar metamorfose. Pas als dat gebeurd is kunnen de gehoornde metselbijen paren. Dit gebeurt op de grond of op een tak. Na de paring gaat het vrouwtje op zoek naar een geschikte holle ruimte boven de grond waarin zij haar nestcellen aanmaakt. Wanneer ze die gevonden heeft, maakt ze eerst een wandje van klei. Daarna begint ze stuifmeel en nectar verzamelen. Heeft ze voldoende verzameld, dan legt zij een eitje op de voedselvoorraad. Daarna sluit zij de cel af met klei en begint meteen aan de volgende cel.

De gehoornde metselbij is een interessante en nuttige soort die je kunt helpen door een bijenhotel aan te bieden met gaten van 7 tot 9 mm breed . Je kunt deze bijen ook bewonderen in je tuin of balkon, want ze zijn totaal ongevaarlijk voor mensen.

Meer dieren