Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Dieren

Home   /   Dieren   /   Parelhoen 

Parelhoen

De helmparelhoen

 

De helmparelhoen (Numida meleagris)  is een vogelsoort die behoort tot de familie van de parelhoenders. Deze vogels komen oorspronkelijk uit Afrika, maar zijn door de mens over de hele wereld verspreid als huisdieren en als bron van vlees en eieren. De helmparelhoen heeft een opvallend uiterlijk, met een zwart-wit gevlekt verenkleed, een kale blauwgrijze kop met een rode helm en rode lellen. De helmparelhoen kan ongeveer 40 cm lang worden en weegt tussen de 1 en 1,5 kg.

 

De helmparelhoen heeft een lange geschiedenis van gebruik door de mens. In het oude Egypte werden deze vogels al gehouden als sierdieren en als offergaven voor de goden. De Romeinen introduceerden de helmparelhoen in Europa, waar ze vooral populair waren bij de adel en de geestelijkheid. De helmparelhoen werd gezien als een delicatesse en stond symbool voor vruchtbaarheid en welvaart. In de middeleeuwen werd de helmparelhoen ook gebruikt als waakvogel, omdat hij luidruchtig alarm slaat bij onraad.

 

De helmparelhoen komt tegenwoordig nog steeds voor in het wild in Afrika, vooral in savannes en bosranden. Hij leeft in groepen van 10 tot 20 individuen en voedt zich voornamelijk met zaden, insecten, slakken en wormen. De helmparelhoen is monogaam en broedt in het regenseizoen. Het vrouwtje legt 8 tot 15 eieren in een nest op de grond, die ze ongeveer 26 dagen bebroedt. De kuikens zijn na ongeveer 12 weken zelfstandig.

 

De helmparelhoen wordt ook nog steeds gehouden in de agro wereld, vooral in Frankrijk, waar hij bekend staat als pintade. De helmparelhoen wordt gewaardeerd om zijn malse en smaakvolle vlees, dat minder vet is dan dat van kippen. Ook de eieren van de helmparelhoen zijn eetbaar, maar worden minder vaak geconsumeerd. De helmparelhoen is een robuuste en makkelijke vogel om te houden, die weinig eisen stelt aan zijn huisvesting en voeding. Wel heeft hij veel ruimte nodig om te scharrelen en kan hij soms luidruchtig en agressief zijn.

 

De helmparelhoen is een bijzondere vogelsoort die al eeuwenlang een rol speelt in de cultuur en de economie van de mens. Hij heeft een uniek uiterlijk, een rijke geschiedenis en een smakelijk vlees. De helmparelhoen is een vogel die zeker onze aandacht verdient.

 

Op de Walnoothoeve zijn altijd wel wat koppeltjes van deze dieren aanwezig. Later in het seizoen proberen we altijd een paar rondjes te broeden.

Meer dieren