Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Zure Kersen - Morellen ( Prunus cerasus) 

Zure Kersen - Morellen ( Prunus cerasus)

Zure kersen zijn een soort kersen die een zure smaak hebben. Ze worden ook wel morellen of krieken genoemd. De Latijnse naam voor zure kersen is Prunus cerasus. Zure kersen hebben een lange geschiedenis van teelt en consumptie. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen de zoete kers (Prunus avium) en de steppekers (Prunus fruticosa). Ze werden al gekweekt in Iran en waren bekend bij de Grieken in 300 voor Christus. De Romeinen brachten ze naar Groot-Brittannië en andere delen van Europa .

 

Zure kersen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze bevatten veel vitamine C, antioxidanten, anthocyanen en melatonine. Deze stoffen kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van ontstekingen, infecties, hart- en vaatziekten, diabetes, slapeloosheid en spierpijn. Zure kersen worden ook gebruikt als een natuurlijk middel tegen jicht en artritis.

 

Zure kersen worden vooral gebruikt voor het maken van jam, sap, wijn, likeur, taart en andere gebakken producten. Ze hebben een sterke en aromatische smaak die goed combineert met andere vruchten, noten, kruiden en specerijen. Zure kersen kunnen ook vers gegeten worden, maar ze zijn minder zoet en sappig dan zoete kersen.

 

In Nederland wordt de teelt van zure kersen vooral gedaan in de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Een van de bekendste telers van zure kersen is de Walnoothoeve(n) in Hoeven, een familiebedrijf dat al sinds 2007 actief is. De Walnoothoeve(n) teelt drie rassen van zure kersen: Gerema, Morina en Saphir. Deze rassen zijn gekozen vanwege hun goede smaak, kleur, grootte en bewaarbaarheid.

 

Gerema is een ras dat afkomstig is uit Duitsland. Het heeft grote, donkerrode vruchten met een stevig vruchtvlees en een zoetzure smaak. Gerema is geschikt voor het maken van jam en sap.

 

Morina is een ras dat afkomstig is uit Tsjechië. Het heeft middelgrote, helderrode vruchten met een zacht vruchtvlees en een friszure smaak. Morina is geschikt voor het maken van wijn en likeur.

 

Saphir is een ras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het heeft kleine, donkerpaarse vruchten met een sappig vruchtvlees en een aromatische smaak. Saphir is geschikt voor het maken van taart en gebak.

 

De Walnoothoeve(n) teelt de zure kersen volgens de methode van de lei-teelt. Dit houdt in dat de bomen langs draden worden geleid en gesnoeid om een platte vorm te krijgen. Dit heeft verschillende voordelen: het bespaart ruimte, het vergemakkelijkt de oogst, het verbetert de lichtinval en het voorkomt ziektes en plagen.

 

De Walnoothoeve(n) maakt verschillende producten van de zure kersen, zoals jam, wijn, likeur, en siroop, . Deze producten zijn te koop in de boerderijwinkel of via de webshop. De Walnoothoeve(n) organiseert ook rondleidingen, proeverijen en workshops voor bezoekers die meer willen weten over de teelt en verwerking van zure kersen.

Meer fruit