Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Josta bes 

Josta bes

De Josta bes is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes, die in 1977 voor het eerst werd gekweekt in Duitsland. De naam Josta komt van de eerste letters van de Duitse woorden voor zwarte bes (Johannisbeere) en kruisbes (Stachelbeere). De Josta bes heeft een donkerpaarse kleur en een zoetzure smaak, die doet denken aan beide oudersoorten. De bessen zijn groter dan zwarte bessen, maar kleiner dan kruisbessen, en hebben kleine stekels op de schil.

 

De teelt van de Josta bes is vergelijkbaar met die van de zwarte bes, maar de plant is minder gevoelig voor ziektes en plagen. De plant heeft een struikvorm en kan tot twee meter hoog worden. De bloei vindt plaats in mei en juni, en de oogst in juli en augustus. De bessen kunnen zowel met de hand als machinaal worden geplukt, en worden meestal verwerkt tot sap, jam, siroop, wijn of likeur. De bessen zijn ook vers te eten, maar hebben een stevige schil die sommige mensen minder lekker vinden.

 

De Josta bes is een relatief nieuwe vrucht, die nog niet zo bekend is bij het grote publiek. Toch zijn er al enkele telers die zich hebben gespecialiseerd in deze bes, zoals de Walnoothoeve(n) in Hoeven. Dit is een familiebedrijf dat al sinds 2007 biologische producten verbouwt, waaronder appels, peren, pruimen, kersen en walnoten. Sinds 2010 hebben ze ook Josta bessen in hun assortiment, die ze verwerken tot heerlijke producten zoals sap, jam en wijn. De Walnoothoeve(n) verkoopt deze producten in hun eigen boerderijwinkel, maar ook als zelf pluk fruit. Ze willen graag meer mensen laten kennismaken met de bijzondere smaak van de Josta bes, die rijk is aan vitamine C, antioxidanten en mineralen. **Deze stoffen dragen bij aan een goede weerstand, een gezonde huid en een betere bloedsomloop.**

Meer fruit