Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Kornoelje kersen (Cornus Mas) 

Kornoelje kersen (Cornus Mas)

De teelt van kornoelje kersen (Cornus mas) is een interessant onderwerp voor liefhebbers van bijzondere fruitsoorten. Kornoelje kersen zijn kleine rode vruchten die lijken op kersen, maar eigenlijk tot de kornoelje familie behoren. Ze zijn inheems in delen van west-Azië en oost-Europa, maar komen ook voor in het zuiden van Limburg. De planten zijn zeer winterhard en bloeien al vroeg in het voorjaar met gele bloemen die veel insecten aantrekken. De vruchten rijpen in de nazomer en zijn rauw niet erg smakelijk, maar kunnen verwerkt worden tot jam, compote, siroop of likeur. Ze hebben een hoog gehalte aan vitamine C en antioxidanten en worden ook gebruikt voor medicinale doeleinden.

 

Enkele medicinale recepten met kornoelje kersen zijn:

 

- Kornoelje kersensiroop: kook 1 kg kornoelje kersen met 500 ml water en 500 g suiker tot een dikke siroop. Zeef de siroop en bewaar hem in gesteriliseerde flessen. Deze siroop kan helpen bij keelpijn, hoest, verkoudheid en griep.

- Kornoelje kersenthee: doe 2 eetlepels gedroogde of verse kornoelje kersen in een theepot en giet er 500 ml kokend water over. Laat 10 minuten trekken en zeef de thee. Drink 2 tot 3 kopjes per dag. Deze thee kan helpen bij blaasontsteking, nierstenen, menstruatieklachten en reuma.

- Kornoelje kersenzalf: smelt 100 g bijenwas au bain-marie en voeg 100 ml kornoelje kersensiroop toe. Roer goed door en giet het mengsel in een glazen pot. Laat afkoelen en sluit de pot af. Deze zalf kan helpen bij wonden, zweren, eczeem en psoriasis.

 

De teeltwijze van kornoelje kersen hangt af van de gewenste vorm en grootte van de planten. Ze kunnen als struik, haag, hoogstam of leivorm gekweekt worden. De planten groeien het best op een zonnige tot licht beschaduwde plek met een goed doorlatende, humusrijke en licht zure grond. Ze hebben weinig last van ziekten en plagen, en zijn weinig gevoelig zijn voor late nachtvorst tijdens de bloei. De snoeiwijze is afhankelijk van de vorm die men wil bereiken. Voor een struik of haag kan men de planten na de bloei licht uitdunnen en de langste takken inkorten. Voor een hoogstam kan men de stam vrijhouden van zijtakken en de kroon jaarlijks uitdunnen en vormen. Voor een leivorm kan men de planten langs een rek of muur leiden en de zijtakken horizontaal aanbinden. Er zijn verschillende snoeivormen mogelijk, zoals palmetten, snoer en bekervorm.

 

Er zijn verschillende rassen en soorten van kornoelje kersen beschikbaar, die variëren in vruchtgrootte, -vorm, -kleur en -smaak. Sommige rassen zijn zelf bestuivend, andere hebben kruisbestuiving nodig. Enkele voorbeelden van rassen Jolico en Jantarnyj

 

Een voorbeeld van een bedrijf dat zich bezighoudt met de teelt van kornoelje kersen is de Walnoothoeve(n) in Hoeven. Dit bedrijf heeft een collectie van meer dan 5 soorten en rassen van kornoelje kersen Ze telen de rassen : Dublany oogsttijd Augustus,  Korallowyj Marka  oogsttijd  midden augustus,  Szafer oogsttijd eind augustus,  En Jolico oogsttijd eind september. En als extra een geel ras  Jantaarnyj oogstijd half september. En andere bijzondere fruitsoorten. Ze verkopen zowel  vruchten en  verwerken deze kersen tot jams en likeuren. Maar geven ook rondleidingen en workshops over de teelt en verwerking van deze fruitsoorten.

Meer fruit