Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Kroosjespruim (variateit Opa van der Kaa) 

Kroosjespruim (variateit Opa van der Kaa)

De kroosjespruim is een oude fruitsoort die vooral in de Benelux wordt geteeld. Het is een kleine, ronde pruim met een gele of rode schil en groen vruchtvlees. De smaak is zoetzuur en aromatisch. De kroosjespruim wordt vooral gebruikt voor het maken van jam, compote, sap en likeur.

 

De historie van de kroosjespruim gaat terug tot de middeleeuwen, toen deze pruim al werd vermeld in geschriften en afgebeeld op schilderijen. De kroosjespruim werd vooral geteeld in kloostertuinen en op landgoederen, waar hij werd gewaardeerd om zijn vroege rijping en lange bewaartijd. De kroosjespruim was ook populair bij de boerenbevolking, die hem als een lekkernij beschouwde.

 

Een bijzondere variëteit van de kroosjespruim is afkomstig uit Ulicoten, een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Deze variëteit is ontstaan uit een pruimenboom die door de opa van de huidige eigenaar van de Walnoothoeve(n) in Hoeven was geplant. De pruimenboom was verwilderd geraakt in de hagen op de Baarleheide in Ulicoten, waar hij door de kleinzoon werd teruggevonden. Hij nam enkele stekken mee naar zijn boerderij in Hoeven, waar hij ze verder opkweekte en vermeerderde.

 

De vermeerdering van deze variëteit is altijd gegaan via worteluitloop, wat betekent dat er nieuwe scheuten uit de wortels van de moederboom groeien. Deze scheuten worden afgesneden en elders geplant. Dit is een natuurlijke manier van vermeerdering, die echter ook nadelen heeft. Zo kan de kwaliteit van het fruit achteruitgaan door ziektes of plagen, en kan de groei onregelmatig zijn.

 

Twee jaar geleden zijn de eerste kroosjespruimen van deze variëteit geënt op een onderstam, wat een andere manier van vermeerdering is. Hierbij wordt een takje van de gewenste variëteit vastgemaakt aan een stam van een andere pruimensoort, die als onderstam dient. Dit heeft als voordeel dat het fruit uniformer en gezonder is, en dat de boom sneller vrucht draagt.

 

De kroosjespruim uit Ulicoten is een uniek stukje fruitcultuur, dat met zorg en liefde wordt bewaard en doorgegeven. Het is een geel-rood pruimpje met groen vruchtvlees, dat een heerlijke smaak heeft en veel mogelijkheden biedt voor verwerking. Het is een pruim om trots op te zijn.

Oogsttijd van Half Juli tot eind Juli

Meer fruit