Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Kweepeer ( Cydonia oblonga ) 

Kweepeer ( Cydonia oblonga )

De Latijnse benaming voor kweepeer is Cydonia oblonga. De naam Cydonia verwijst naar de stad Kydonia op het Griekse eiland Kreta, waar de kweepeer oorspronkelijk vandaan zou komen. De naam oblonga slaat op de langwerpige vorm van de vrucht.

 

De historie van kweeperen gaat terug tot de oudheid. De kweepeer werd al genoemd door Homerus in zijn Odyssee, waar hij het beschrijft als een symbool van liefde en vruchtbaarheid. De kweepeer werd ook geassocieerd met de godin Aphrodite, die volgens de mythe een kweepeer kreeg van Paris als beloning voor haar schoonheid. De kweepeer werd ook gebruikt als een offergave in tempels en als een bruidsgeschenk bij huwelijken.

 

De teelt van kweeperen is niet moeilijk, maar vereist wel wat aandacht en zorg. De kweepeer is een zelfbestuivende plant die goed groeit in een zonnige en beschutte plek. De kweepeer heeft een diep wortelstelsel dat veel water nodig heeft, vooral in droge periodes. De kweepeer bloeit in het voorjaar met roze-witte bloemen die veel bijen aantrekken. De vruchten zijn rijp in de herfst en hebben een harde en ruwe schil en een geelachtig vruchtvlees. De vruchten zijn niet geschikt om rauw te eten, maar moeten eerst gekookt of verwerkt worden.

 

De teelt van kweeperen in Nederland is vrij beperkt, maar er zijn wel enkele telers die zich hiermee bezighouden. Een voorbeeld hiervan is de Walnoothoeve(n) te Hoeven, een fruitboomgaard die verschillende soorten fruit teelt, waaronder kweeperen. De Walnoothoeve(n) heeft drie rassen van kweeperen: Champion, Leskovacz en Rea's Mammoth.

 

Champion is een ras dat afkomstig is uit Engeland en bekend staat om zijn grote en aromatische vruchten. De vruchten hebben een ronde tot peervormige vorm en een gladde schil. Het vruchtvlees is wit tot lichtgeel en heeft een zoete en zure smaak.

 

Leskovacz is een ras dat afkomstig is uit Servië en bekend staat om zijn goede bewaarbaarheid en verwerkbaarheid. De vruchten hebben een ovale tot langwerpige vorm en een ruwe schil. Het vruchtvlees is geel tot oranje en heeft een zure en bittere smaak.

 

Rea's Mammoth is een ras dat afkomstig is uit Amerika en bekend staat om zijn enorme vruchten die wel 1,5 kilo kunnen wegen. De vruchten hebben een peervormige vorm en een gladde schil. Het vruchtvlees is wit tot crèmekleurig en heeft een zoete en aromatische smaak.

 

De gezondheidsvoordelen van kweeperen zijn talrijk. De kweepeer bevat veel vitamine C, vezels, antioxidanten, pectine, kalium, ijzer, koper en zink. Deze stoffen dragen bij aan de weerstand, de spijsvertering, de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel, de zuurstoftransport, de wondgenezing en de huidgezondheid. De kweepeer heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, antischimmel- en antiallergische werking. De kweepeer kan helpen bij het voorkomen of behandelen van verkoudheid, keelpijn, hoest, astma, bronchitis, diarree, maagzweren, leverproblemen, bloedarmoede en allergieën.

 

De producten die van kweepeer gemaakt worden zijn divers en smakelijk. De kweepeer kan verwerkt worden tot jam, gelei, compote, siroop, sap, wijn, likeur, azijn, honing, kaas, taart, cake, pudding, ijs en nog veel meer. De kweepeer kan ook gecombineerd worden met andere fruitsoorten, zoals appel, peer, abrikoos, pruim en citroen. De kweepeer kan ook gebruikt worden als een smaakmaker of een garnering bij vlees-, vis- of groentegerechten.

 

Kortom, kweeperen zijn een fascinerende en veelzijdige soort fruit die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken en te proeven. Ze hebben een rijke historie, een eenvoudige teelt, een gevarieerde keuze aan rassen, een hoge voedingswaarde en een breed scala aan producten. Kweeperen zijn een ware traktatie voor de zintuigen en de gezondheid.

Meer fruit