Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Olijfwilg ( Elaeagnus Umbellata) 

Olijfwilg ( Elaeagnus Umbellata)

Elaeagnus umbellata, ook wel olijfwilg, Japanse zilverbes of herfstolijf genoemd, is een bladverliezende struik of kleine boom die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt. De plant heeft een dichte kroon en draagt vaak scherpe doorns. De bladeren zijn smal, leerachtig en golvend aan de randen. Ze zijn zilverachtig als ze in het voorjaar uitlopen, maar worden groener aan de bovenkant als de schubben afslijten in de zomer. De onderkant blijft bedekt met zilveren schubben. De bloemen zijn geurig, wit tot geel, en verschijnen in trosjes in de bladoksels. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor bestuivers zoals bijen. De vruchten zijn kleine ronde steenvruchten die rijpen van geel naar rood, met zilveren of bruine stippen. Ze zijn sappig, zoetzuur en aromatisch, en bevatten veel carotenoïden, waaronder lycopeen. Ze kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden tot jam, sauzen, smaakstoffen en wijn en likeur.

 

Elaeagnus umbellata heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. De vruchten hebben een hoge antioxidantactiviteit en kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen. De bloemen zijn samentrekkend, hartversterkend en stimulerend. De zaden worden gebruikt als een stimulans voor de behandeling van hoest. De olie uit de zaden wordt gebruikt voor de behandeling van longaandoeningen.

 

Elaeagnus umbellata heeft ook andere toepassingen dan voedsel en geneeskunde. De plant is een sierstruik die vaak gebruikt wordt voor landschapsarchitectuur, vanwege zijn zilverachtige bladeren, geurige bloemen en kleurrijke bessen. De plant kan ook gebruikt worden voor het aanleggen van windschermen, het voorkomen van erosie, het herstellen van braakliggende gronden en het bieden van leefgebied voor wilde dieren.

 

De teelt van Elaeagnus umbellata in Nederland is nog niet erg gangbaar, maar er zijn enkele kwekerijen die zich hiermee bezighouden. Een voorbeeld is de Walnoothoeve(n) in Hoeven, die verschillende rassen van Elaeagnus umbellata aanbiedt, waaronder Sweet Milan en Red Milan. Deze rassen zijn geselecteerd op hun productiviteit, smaak en grootte van de vruchten. De planten hebben een zonnige standplaats nodig, maar kunnen ook goed aan de zuidkant van een boom staan. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn weinig gevoelig voor ziekten en plagen.

 

Elaeagnus umbellata is een veelzijdige en nuttige plant die meer aandacht verdient in Nederland. De plant heeft niet alleen lekkere vruchten met gezondheidsvoordelen, maar ook positieve effecten op de bodem en het milieu.

Meer fruit