Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Rode Bessen 

Rode Bessen

Rode bes   (Ribes rubrum ) familienaam  Grossulariaceae

 

Ribes rubrum, ook wel rode bes of aalbes genoemd, is een bladverliezende struik die oorspronkelijk uit West-Europa komt. De plant heeft gelobde bladeren en groenwitte bloemen die in trossen hangen. Uit de bloemen ontstaan de eetbare rode bessen, die ook in trossen groeien. De bessen zijn rijk aan vitamine C, ijzer en vezels en hebben een friszure smaak.

 

De teelt van rode bessen kan op elke grondsoort, maar de plant heeft wel een vrij grote koudebehoefte. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats is ideaal. De plant kan gesnoeid worden om de groei en de vruchtzetting te bevorderen. Er zijn verschillende rassen van rode bessen, die variëren in rijpingstijd, grootte en smaak van de bessen. Een bekend ras is 'Jonkheer van Tets', dat een van de vroegst rijpende rassen is. Een ander ras is 'Rovada', dat lange trossen met grote bessen produceert.

 

Rode bessen kunnen vers gegeten worden, maar ook verwerkt worden tot jam, sap, siroop, compote, taart of wijn. Ze kunnen ook ingevroren worden om later te gebruiken. Rode bessen hebben ook mogelijke medische toepassingen. Ze zouden koorts verlagen, zweet opwekken, menstruatie stimuleren en een mild laxeermiddel zijn. Ook zouden ze de eetlust vergroten en de spijsvertering bevorderen. Een kruidenthee van de gedroogde bladeren zou helpen tegen jicht, reuma en wondgenezing.

 

Op de Walnoothoeve worden verschillende rassen van rode bessen geteeld, zoals 'Jonkheer van Tets', Rolan ,'Rovada', 'Rondom' en 'Roodneus'. De bessen worden biologisch geteeld, zonder gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De bessen worden met de hand geplukt en verkocht in de boerderijwinkel of op de markt. Ook worden er workshops georganiseerd over het snoeien en verwerken van rode bessen.

Meer fruit