Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Zoete Kers (Prunus avium) 

Zoete Kers (Prunus avium)

De  zoete kers  Prunus avium, wat betekent “pruim van de vogels” . Dit komt omdat de vogels dol zijn op de zoete en sappige vruchten van deze boom. De zoete kers behoort tot het geslacht Prunus, dat ook andere fruitbomen zoals abrikoos, perzik, pruim en amandel omvat.

De zoete kers is een heerlijke vrucht die al eeuwenlang wordt geteeld in Europa. De geschiedenis van de zoete kers gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de soldaten kersen meebrachten uit Klein-Azië. Sindsdien hebben kwekers veel verschillende rassen ontwikkeld, die variëren in kleur, smaak, grootte en rijpingstijd.

 

In Nederland wordt de zoete kers vooral geteeld in de Betuwe, Limburg en Zeeland. De teelt is niet eenvoudig, want de kersenboom is gevoelig voor vorst, ziektes en plagen. Een van de grootste bedreigingen is de suzuki-fruitvlieg, die kleine gaatjes boort in de rijpe kersen en daar eitjes in legt. Een andere veelvoorkomende ziekte is Monilia laxa, een schimmel die bruine rot veroorzaakt op de bloesems en vruchten.

 

Om deze problemen te voorkomen, moeten de telers veel maatregelen nemen, zoals het gebruik van netten, bestrijdingsmiddelen en resistente rassen. Ook moeten ze de bomen goed snoeien, bemesten en irrigeren om een goede groei en opbrengst te bevorderen. De teelt van zoete kersen vraagt dus veel kennis en vakmanschap.

 

De zoete kers is niet alleen lekker, maar ook gezond. De vrucht bevat veel vitamine C, antioxidanten, vezels en mineralen. De kers heeft ook een ontstekingsremmende en pijnstillende werking, dankzij de stof anthocyaan. Daarom wordt de kers soms gebruikt als een natuurlijk middel tegen jicht, reuma en spierpijn.

 

De zoete kers kan ook verwerkt worden tot allerlei producten, zoals jams, wijn en likeur. Deze producten hebben een intense smaak en kleur en kunnen lang bewaard worden. Ze zijn ook leuk om cadeau te geven of zelf te maken.

 

Een voorbeeld van een moderne en duurzame kersenboomgaard is de Walnoothoeve(n) in Hoeven (NB) .  Hier worden acht rassen zoete kersen geteeld als leiteelt, wat betekent dat de bomen langs draden worden geleid. Dit maakt het plukken makkelijker en vermindert de kans op takbreuk. De rassen zijn Sweet Early, Sweet Ariana, Samba, Merchant, Karina, Kordia, Korvik en Sweetheart. Ze rijpen van begin juni tot half juli en hebben elk hun eigen kenmerken. De Walnoothoeve(n) verkoopt de kersen aan consumenten en horeca, maar organiseert ook rondleidingen en proeverijen voor liefhebbers van deze heerlijke vrucht.

Meer fruit