Een moment geduld aub...
De Walnoothoeve(n) De Walnoothoeve(n)
{{cartCtrl.amount}} items
{{(item.amount/item.factor).toFixed(1)}}KG
{{(item.amount/item.factor)}}X
{{item.title}}
{{item.price/100 * item.amount / item.factor | currency:'€'}}
Subtotaal
{{(cartCtrl.total) / 100 | currency:'€'}}
Korting
{{cartCtrl.discount.amount / 100 | currency:'€'}}
Verzendkosten
{{cartCtrl.shipping / 100 | currency:'€'}}
Totaal
{{(cartCtrl.total-cartCtrl.discount.amount+cartCtrl.shipping) / 100 | currency:'€'}}
Bestellen

Fruitsoorten

Home   /   Fruitsoorten   /   Zwarte bes 

Zwarte bes

Ribus nigrum  (cassis bes)

 

Zwarte bes is een houtachtige struik uit de familie van de (Grossulariaceae) ribesfamilie

 

De zwarte bes is een houtachtig, bladverliezend gewas. Een soort die van nature ook in Nederland in het wild voorkomt. Is dan meestal te vinden in vochtige, voedselrijke loofbossen. De plant bloeit begin april en is daardoor vrij vorst gevoelig. De zwarte bes is een zelfbestuiver, maar kruisbestuiving geeft een betere opbrengst.

De oogst begint meestal eind juli tot eind augustus. De professionele teelt wordt bijna voor 100% machinaal geoogst. Men zal de zwarte bes dan ook bijna nooit in de supermarkt of bij de groenteboer tegen komen

De zwarte bes is niet alleen een culinair genot, maar ook een bewezen medicinale plant. In de 18e eeuw werd er door een abt in het klooster van Dijon gezegd dat zwarte bessen garant staan voor een eeuwige jeugd. De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Ook wordt er van gezegd dat het de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren stimuleert. Verder zou de zwarte bes goed werken voor mensen die aan astma lijden.

 

Op de walnoothoeve(n) zijn er een 7 tal rassen van aangeplant.  Dit zijn de rassen Titania, Triton, Bona, Ben Lomond, BenTron, Tenah en Tsema. Na een handmatige oogst worden de bessen verwerkt of ingevroren.

Zo wordt er in eigen keuken  zwarte bessenjam van gemaakt. En natuurlijk een drietal likeuren

 

X

 

Meer fruit